söndag 17 januari 2016

Fin gös från isen

Några dagar efter gäddan så var det dags att göra premiären på gösen ifrån isen. Jag och Niclas riggade ut spöna innan det hann ljusna så vi var med ordentligt.
De första timmarna hände inte mycket, varken mörtstirr eller någon annan aktivitet.
    Första hugget kom iallafall. Det var en pelagisk fiskad mört ute i frivattnet som fick sätta livet till. 
En trekilos gös hade tagit betet och följde snällt med upp innan den får friheten åter.
Den gösen var starten på en lite huggperiod som fort gick över. Niclas drog två snabba gösar i samma storlek innan jag får ett hugg på mitt närmsta spö som fiskas på botten.
Mothugget sitter bra och jag känner att det är en bättre fisk i ändan. Gösen följer snällt med upp och Niclas säkrar gälgreppet på en vacker 5.2 kgs gös. 
Vi får två stycken gösar till efter denna, men i blygsam storlek. Sista hugget för dagen får Niclas och tynger till ordentligt. Men väl uppe ser vi att det är en fin gädda. Fisken vägs till 8.2 kg och blev en fin bonusfångst.
Ut på isen nu när det går! Men glöm inte säkerhetsutrustningen!

måndag 11 januari 2016

Stor PB-gädda på årets första pass

Isarna började lägga sig på våra sjöar och suget efter ismete var på topp. Första passet för året riktade vi efter gädda på en sjö som hade stabil och fin is.
Alla spön hade vi ute innan det började ljusna och när basecamp var klart så satt vi och väntade på dagens hugg.
Det tog några timmar innan en av mina vippor signalerade hugg. Fisken var kvar när vi kom fram så jag satte in ett mothugg och kände direkt att det inte är någon snipa. När den kommer upp i hålet så är den en kort och tjock fisk runt 5.5-6 kg i toppkondition.
Jag riggar på en ny stor mört och vi återgår till lägret och dricker ett par koppar kaffe till innan det fäller på samma spö igen.
När vi kommer fram så står linan ut i sidled och helt still, men jag ser på linan att det är en fisk i ändan. Jag väljer att vänta några sekunder till innan jag sopar till.
Fast fisk i ändan som inte alls känns stor till en början. Ca en meter ifrån hålet vänder fisken och då drar den 40fot direkt trots att daiwarullen nästan är låst. Det är nog en bra fisk ändå tänker vi.
Efter ett par korta rusningar till så kan vi skymta huvudet som ser bra ut, men det är först när vi får ett bra gälgrepp och kan se resten av fisken som vi reagerar. Vilken kondis!!!
   Gäddan lägger vi på mattan och tar längden direkt som visar på 113cm. Omkretsen mäts också pga fiskens jämna och fina kropp. Omkretsen är drygt 53cm från gälarna bak till svansen.
Nu är det dags för vägning och jag är ordentligt nervös. Vågen visar på  12100gram och jag skriker ut!!! Nytt PB är ett faktum och som jag kämpat efter gädda över 12 kg.

  Under dagen får vi ett par gäddor till men ingen nämnvärd. Dagen är redan fulländad för min del.