söndag 29 november 2015

Köldknäpp

Några pass till har det blivit under hösten. Kom ut på ett vertikalpass innan den värsta köldknäppen drog in. Fisket var otroligt trögt, det blev några små gösar upp till 3 kg. 
Kanske var det årets sista vertikalpass efter gösen!?

Några dagar senare var det dags för mig och Nisse att spinnfiska gädda i halv storm och minusgrader. 
Det gällde att hålla igång kasten för så fort vi pausade eller förflyttade oss så frös spöringarna.
Kallt blåsigt och frysande spöringar gjorde fisket svårt och endast en landad fisk som Nisse stod för. En 4 kg fisk som fått ett rejält bett över sig.
Denna helgen blåste tyvär bort helt och hållet förutom lite mörtfiske inför ismete och flötestrollingen. 

Skifiske!

lördag 21 november 2015

Höstlaxar i Simrishamn

0300 ringde klockan och jag for upp utan problem. Kaffet och maten packades innan jag åkte iväg till Magnus.
Tre timmar senare så är vi framme i Simrishamn, laddade till tusen så riggning och sjösättning gick undan.
Vi åkte ut till några positioner inte långt ifrån hamnen som hade gett lax helgen innan.
Smhi visade lugna fina vindar men det stämde inte överens med verkligheten. Blåsigt som tusan och en del gammal sjö gjorde sjön ganska krabb och  besvärlig stundvis.
Runt 11-tiden så dra det iväg på ena djupriggsspöet med bechold och gummifisk. Jag drillar och Magnus håvar en lax mellan 5.5-6 kg. Sån jäkla fart i fiskarna just nu vilket gör det riktigt roligt även med mindre fiskar.
Denna fisken var fenklippt vilket jag tror är den första fenklippta fisken vi fått sedan reglerna infördes. Med andra ord väldigt lång tid mellan matfiskarna.
Det gick en stund innan det small på samma spö/bete igen. Magnus drillar en vansinnig fisk som for runt och hoppar åt alla håll och kanter. Till slut håvar vi även denna fisken som är i samma storlek som nummer ett.
När bilden är tagen och Magnus släpper tillbaka laxen så löser det ut på andra sidan där en svartsilver apex sitter. Laxen drar iväg ordentligt och jag har det svårt med drillningen mellan vågorna. När fisken närmar sig båten så ställer den sig och tjurar en bra stund innan håvnätet omsluter en kanonlax på 10-11 kilo som vi släppte tillbaka.
Perioden efter bli trögare och vi åker runt tills det börjar mörkna och tänker riva men samtidigt löser ett spö igen och ännu en lax har tagit becholden med gummifisken. Magnus drillar vant hem en mindre lax som vi krokar av i ytan.
Sen bryter vi och börjar återresan hem.
Skitfiske på er!


lördag 7 november 2015

Spinnfiske på Vänern

Spinnfiske på Sveriges största sjö var en ny erfarenhet för mig. Niklas, Peter och jag drog iväg för att testa under några dagar. 
Inför resan hade Niklas tryckt upp några "supersnygga" mössor så att alla skulle ha samma=)
Vi hade lagt upp en plan där det var mycket jiggfiske på kanter som gällde. Ett litet problem vi hade var att det fanns varken betesfisk eller gäddor på kanterna vi fiskade under dagen. 
Innan mörkret kröp på så lyckades jag nypa 2 gäddor och Niklas 1 innan det var dags att bryta.
Men vilken höstkväll vi hade!
Andra dagen var det ett nytt område som gällde. Fisket började lite grundare där vinden hade piskat på under några dagar. Efter en stund så nyper jag en gädda i 5kg-klassen 
Såklart fortsätter vi att fiska liknande ställen  men helt utan framgång. Dagen flyter på utan fisk, En ordentlig lunch piggar upp så alla är nöjda och glada. 
Sista dagen är den blåsigaste där vinden kommer från väst i 15-18m/s så vi kan inte bestämma var vi vill fiska. På eftermiddagen hittar vi ett område med fisk och vi får några stycken och tappar några. En 7-8kg släpper precis vid båten, strax efter klipper Niklas en 6kgs gädda som piggar upp i vinden.
Trots vinden har helgen varit kanon och vi har blivit några erfarenheter rikare. 
Under ett matstopp så passade jag på att ta ett dopp med ursuiten för att se om den var tät.
Inte en droppe vatten kom in! Skönt att veta när nu när vattnet kyls av.