söndag 29 mars 2015

Spinnfiske efter gädda

Niklas, Peter och jag slog oss samman för att köra spinnfiske efter gädda. 
Vi drog iväg till första viken där djupet ligger på ca 5 meter i mitten och grundar sakta av uppåt. Kändes riktigt het men trots många kast så blir det inte någon gädda. Vi förflyttar oss sakta utåt och då nitar Peter dagens första gädda i 3-kilos klassen.
Det kalla vattnet gör det riktigt svårt att lokalisera fisken, trots stenkoll på skärmarna. 
Vi testar flera vikar i alla möjliga väderstreck men vi lyckas inte. 
Ut på djupare vattnen och söker fisk med sidescan men vi hittar den inte där heller. 
Senare på dagen ger vi oss in på riktigt grunt vatten där solen varmt upp vattnet. Efter en god sopplunch så tar en bättre fisk Peters bete. 
Gäddan är köldstel men i riktigt bra form. 
En stund senare så tar Peter dagens tredje fisk i lite mindre format. Nu börjar jag och Niklas bli lite nervösa, ska man få det berömda namnet!?
I slutet på dagen så hittar vi lite betesfisk i frivattnet och lägger då de sista timmarna där. Men inte en gädda där heller. Det berömda namnet är nu ett faktum. Snyggt fiskat Peter men vi tar igen det nästa gång! 
Skitfiske gott folk!

lördag 21 mars 2015

Öppet vatten och äntligen båtfiske

Detta var inte första turen för året men det var första vändan med vårkänslor i luften. Jag kunde sitta utan vantar hela dagen trots att det blåste kalla vindar. 
Klarblå himmel och strålande sol med vindar runt 10 m/s i byarna visade smhi och äntligen hade dom rätt. 
Jag hittade omgående ett par fina gösar som inspekterade flera jiggar utan att hugga. Någon timma senare hittar jag ett fint eko som är lika fastfruset som dom andra. Jag försöker med flera färger och storlekar och till slut träffar jag rätt och fisken stiger och smäller på.
En härlig fisk som inte blir den sista denna dagen. Stabil vårgös!

Jag nöter på i området och hittar ganska snart ett bra bra eko till. Denna är lite piggare och inspekterar den första jiggen utan att hugga, när jigg nr 2 åker ner så smäller det direkt. En väldigt odramatisk fajt innan håvnätet omsluter en fisk mellan 4-5 kg.
Två snabba fiskar under kort tid, jag njuter till fullo. 
En stor kopp kaffe hälls upp och jag söker vidare efter nya och kanske större gösar. Men det tar flera timmar innan ännu en trög gös lokaliseras, och ratar jiggarna totalt. Nu är det helt klart mycket mindre fisk uppe i frivattnet och timmarna går emellan ekona. 
Senare på eftermiddagen hittar jag ett eko som ser lite märkligt ut, jag misstänker gädda men vill ändå fiska på den med tanke på storleken. Det tar en liten stund innan jag kan parkera  en och släppa ner en jigg som inhaleras direkt. Det var som jag trodde, en stor camo i 8-9kg klassen kommer upp.
Mer händer inte denna dagen men jag är helt klart nöjd ändå. Skitfiske till er där ute!



onsdag 4 mars 2015

Nu är våren på gång!

För ett tag sedan var suget efter fiske enormt stort. Men det fanns ett problem, halv storm och en hel del is i mina hemvatten.
    Vädersajterna studerades och till slut kom jag fram till att det blir ismete efter gädda längre upp i landet. Några timmar i bil så var vi sedan framme och spöna sattes ut.
Det tog inte lång tid innan gäddorna började hugga. Storleken var dock av väldigt blygsamt format. Efter några timmar så får Henke ett bättre hugg och upp kommer en välkonditionerad gädda på strax under 6 kg och 88cm lång.
Fisket dör ut ganska mycket vid lunchtid. Några ströhugg är allt som händer under resten av eftermiddagen.
Detta blir säsongens sista isfisk, en gädda runt 4 kg.
Jag har också hunnit med ett vertikalpass efter gösen. Vindarna såg skapliga ut och tiden fanns så båten kopplades på bilen och vi drog mot sjön.
Ca en halv grad varmt i vattnet och ungefär lika mycket i luften gjorde att det var ganska kallt om händerna.
Det kändes riktigt skönt att åka runt och kolla på skärmarna igen. Det var inte mycket fisk att släppa på men någon mellanfisk fick titta på jiggarna.
Trots det kalla vattnet så lyckas jag lura 2 st gösar under dagen.
Nu har äntligen solen börjat titta fram några timmar under dagarna. Så fort vindarna tillåter så kommer jag köra hårt efter vårgäddorna och så klart vertikalfiska efter gösen.