lördag 27 september 2014

Gösfiske i höstdimma

Magnus och jag hade bestämt att vi skulle ge oss ut på en dags vertikalfiske för att se om vi kunde locka upp hans första vertikalfångade gös.
När vi anländer till rampen så ligger dimman tät som en vägg. Plottern får visa oss vägen ut till fiskevattnet för dagen. Det tar inte många minuter innan vi stannar upp på ett eko och Magnus får nu släppa jiggen för första gången, fisken stiger och nyper försiktigt i jiggen men tyvär tomt i mothugget.
Nästa fisk släpper jag på och samma visa här, litet nyp men tomt i mothugget. Efter att vi missat några var så nyper jag den första junioren och bryter isen.
Sen rullar det på med flera juniorer som landas. Dagen går och framåt lunch så ser vi ett riktigt bra eko och jiggen åker ner men fisken står som fastfrusen en lång stund, men fisken stiger efter många om och men och smäller på, mothugget är helt tomt och jiggen borta....Det var nog ingen storgös...
Vi nöter på och tar någon mindre fisk då och då men de stora vägrar visa sig.
Under dagen får vi uppleva tokdimma, spöregn, vindstilla, stora vågor=) ja det var en väldigt knepig dag och troligen tänkte storgösen detsamma.
Stogösen tar vi helt enkelt nästa gång!

tisdag 16 september 2014

Bonito i Bua

2010 var väl året när det blev en riktig bonitoboom utanför ringhals. Jag hade då tänkt åka ner flera gånger men tyvär var det något som kom ivägen hela tiden så det fisket rann ut i sanden.
   Sedan dess har det varit en del ströfisk som jag hört om då och då.
I lördags så ringde Henke och fråga om vi inte skulle åka ner till Bua och chansa!? Varför inte tänkte jag.
Vi kom fram vid 04-tiden och tuffade utåt innan vi släppte ut våra beten i havet. Dom markanta temperaturskillnaderna var inte svåra att hitta då det låg mellan 16-24 grader i vattnet.
      Ca 15 minuter efter att vi fått ut betena så tjuter det ordentligt i en rulle och en helt galen fisk sitter i linändan. Den kör riktigt ordentligt innan den släpper....aja tänker vi det kanske är en del fisk då det högg så snabbt.
Vi kör på i området för att se om det finns fler huggvilliga fiskar, och 1 dryg timma senare så smäller det på igen och fisken går som en raket i vattnet och lyckas dra med sig ännu en lina innan även denna fisken släpper!!! Nu var det allt lite frustrerande. Vi går över alla krokar men allt ser bra ut så vi släpper ut igen och börjar köra turbotrolling.
När klockan slår 08 så hugger den vildaste fisken som kör så in i h*vete i sidled så rullen ylar.
Men vad tror ni händer!? jodå denna fisken släpper också!
     Vi blir allt lite bittra men tänker ändå positivt.
Nästkommande 7 timmar är stendöda förutom en havsöring som följer med hela vägen in till båten.
Vi bryter vi 16-tiden och känner oss besegrade av dessa torpeder.

skitfiske!

fredag 12 september 2014

Flötestrolling och PB

En tvådagarstur var planerad för att jaga den stora gäddan. Flötestrolling var bestämt sedan innan.
Fyra dagar innan avfärd slängde jag ut några burar för att se om det kunde gå in några fina mörtar som vi kunde använda oss av.
Burarna vittjades dagen innan avfärd och gav ett riktigt bra resultat. Det är alltid nervöst när man är ovetandes om man kommer ha bra betesfisk eller inte.
Båten åker i tidigt på lördag morgon och vi är inte sena på att släppa ut paravaner och flöten. Vädret är på topp och så även vi.
Vi stod och tjötade och drömde oss bort i dom stora gäddornas värld när det helt plötsligt börjar tjuta ur baitrunnern som går ytterst på styrbord sida.
Nisse som haft bra flyt på flötestrolling innan, gör ett stabilt mothugg och krokar en fisk som tynger till ordentligt.
Gäddan gör långa tunga rusningar flera gånger om trots en stenhård broms på stratos-rullen.
När fisken bryter ytan vid båten så blir vi väldigt glada då vi se en riktigt bra fisk som glider i håven.
Gäddan väger vi till 11820g och mäter in på 118cm och ett nytt pb är ett faktum.

 Fisken simmar nöjt tillbaka för att växa sig ännu större. Starten på denna helgen kunde inte bli bättre.
Ny mört åker på och vi fortsätter letandet efter fler stora individer. Vädret är lite "för" bra för gäddfiske, spegelblankt och strålande sol.
      Det blir några ströhugg då och då men de stora uteblir. Precis innan ljuset försvinner och kylan kommer så dra det på en gädda för nisse igen som blir dagens näst största på 6 kg.
Dag 2 tycker jag att förutsättningarna är bättre med lite mer vind men gäddorna verkar inte tycka det. 
Vi fiskar av ett nytt område till en början, mycket beten och fina bågar men fisken tar inte. 
Andra halvan av dagen lägger vi där vi hade bra fiske dagen innan och det resulterar i två hugg och en landad liten fisk. Helgen känns väldigt bra trots en trög andra dag. 
Trevlig helg!